Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Október 25. 08:00, csütörtök | Helyi
Forrás: szentendre.hu

Ünnepség az 1956-os Forradalom és Szabadságharc emléknapján

Ünnepség az 1956-os Forradalom és Szabadságharc emléknapján

Az október 23-i városi ünnepséget idén is Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár színháztermében rendezték meg. Az ünnep hagyományos és szép része a városi kitüntetések átadása.

A Himnusz közös eléneklése után – a Lanner Kvartett kíséretével – Verseghi-Nagy Miklós polgármester mondott köszöntőt. Az ünnep hagyományos és szép része a városi kitüntetések átadása: a közösségért tevékenykedők részesülnek ilyenkor megkülönböztetett figyelemben, elismerésben, a díjakat Verseghi-Nagy Miklós adta át. Az 1956-os ünnepség egyik fénypontja az ’56-os emlékérem átadása, melyet idén posztumusz díjként adtak át. Szintén hagyomány, hogy október 23-án adják át a Jó tanuló – jó sportoló és a Talentum díjakat. A díjak átadása és a méltatások után az ünnepség a Lanner Kvartett ünnepi műsorával folytatódott, és a Szózat közös eléneklésével fejeződött be. A megemlékezésen és a díjátadón egyetlen ellenzéki képviselő sem volt jelen.

DÍJAZOTTAK

Szentendre Város Szolgálatáért Díj

Hidegkuti Dorottya, a TDM/Tourinform Iroda vezetője

Hidegkuti Dorottya több mint egy évtizede dolgozik Szentendrén a turizmus, illetve a város imidzsének fellendítésén különböző munkakörökben. Kezdetekben marketing munkatársként erősítette a csapatot, és részt vett a Dumtsa Korzó, illetve a fesztiválok szervezésében is. Plakátokon, kiadványokon számos alkalommal találkozhatunk az ő munkáival. Az önkormányzat megbízásából elkészítette a város Integrált Településfejlesztési Stratégiáját, majd visszatért a TDM-hez vezetőként.

Neki köszönhetően elkészült többek között a „Hurrá Szentendre” című ismeretterjesztő mesekönyv gyermekek számára, a „Szentendre ízei” című szakácskönyv, és számos egyéb, várost népszerűsítő kiadvány. A Tourinform Iroda mára izgalmas tematikus sétákat is szervez több nyelven, valamint kincskereső és csapatépítő programok szervezését is vállalja.

A közelmúltban megszépült az iroda és a környezete is Dorottya vezetésével. A polcokon – szintén az ő kezdeményezésére – egyre több a különleges helyi termék. Számos önkéntes közösségi feladatot is végez, tagja volt a Péter-Pál Egyházközség vezetőségének, több pályázatot nyert a számukra. A Szent András Szülői Egyesület vezetőségének tagja, az iskolai programok szervezője évek óta. Alelnöke a Szentendre Barátai Egyesületnek, akikkel városi és jótékonysági programokat szerveznek.

Szentendre Város Közművelődésért Díj

Dr. Bodonyi Emőke művészettörténész (Ferenczy Múzeum)

Dr. Bodonyi Emőke 1989 óta dolgozik a mai Ferenczy Múzeumi Centrumnál, művészettörténész-főmuzeológus munkakörben. A Kossuth Lajos Tudományegyetemen magyar-történelem szakon tanult, majd az ELTÉ-n szerzett történelem-művészettörténet szakos diplomát, illetve posztgraduális képzés keretében művészettörténet tudományi tanulmányokat folytatott. 2008-ban PhD (doktori) fokozatot szerzett, disszertációját „A szentendrei művészet fogalmának kialakulásáról” írta. Szakterülete a kortárs képzőművészet, a szentendrei művészet és a kortárs magyar üvegművészet. Rendkívüli figyelmet szentel Czóbel Béla és Modok Mária munkásságának kutatására. Szívügye a szentendrei kortárs iparművészet gondozása, több mint két évtizede foglalkozik a Szentendrén és környékén élő iparművészekkel és munkásságuk bemutatásával. A Ferenczy Múzeumi Centrum által 2016-tól elindított Art Capital művészeti fesztiválsorozatban kurátori koncepciója alapján olyan tematikus tárlatokat rendez, amelyek a kortárs szentendrei képzőművészetet nemzetközi kontextusba helyezik. Rendszeresen publikál, számos kiállítás-katalógust írt és szerkesztett. Kutatásai és szakmai munkássága középpontjában kiemelten a szentendrei művészet szolgálata áll.

Szentendre Város Közegészségügyi Díj:

Dr. Baracska József háziorvos, sportorvos

(Külföldi tartózkodása miatt a asszisztense: Váradi Erika vette át a díjat.)

Dr. Baracska József két évtizeden át szervezte és irányította az Orvosi Ügyeleti szolgálatot Szentendrén és Pilisszentlászlón. Ő volt felelős az orvosi ügyeleti szolgálat megszervezéséért és működtetéséért, amelyet lelkiismeretesen, legjobb tudása szerint végzett.

Baracska doktor orvosi diplomát 1987-ben szerzett Budapesten, majd 2007-ig katonaorvosként dolgozott Szentendrén, a Katonai Főiskolán és jogutód intézményeiben. 1993-tól háziorvosként praktizál. Kevés szabadidejét folyamatos tanulással töltötte, négy szakvizsgával rendelkezik (házi orvostan, üzemorvostan, sportorvostan és katasztrófa orvostan). Szentendre közismert személyisége. A folyamatos, 24 órás ügyelet szervezését háziorvosi munkája és más feladatai mellett már nem tudta tovább vállalni, de a szolgálattól ma sem vált meg; az átszervezés óta továbbra is hetente vállal szolgálatot a Bükkös-patak partján lévő orvosi ügyeleten, és sportorvosként is tevékenykedik.

A betegek segítőkészségéről és sokoldalú szakmai tudásáról ismerik. Telefonja soha nincs kikapcsolva, bármikor hívható. A gyógyító munka iránt elkötelezett, orvosi esküje szellemének megfelelően dolgozó, hivatását szerető és kiváló emberi tulajdonságokkal rendelkező személyiség.

Szentendre Város Testnevelési és Sportdíj:

Vura Zsolt, a Szentendrei Kinizsi Honvéd Sport Egyesület elnöke

Volt katonaemberről van szó, akinél nem kérdés a fegyelem, a szabályosság és a felelősségtudat. Egészségügyi problémái miatt leszázalékolták, de a sporttevékenységet továbbra is folytatja edzőként, az egyesület elnökeként. Neki köszönhető, hogy az SZKHSE szakosztályainak száma megsokszorozódott.

Munkatársai szerint élete a sport. Legyen szó bármilyen sportrendezvényről, ő nem a munkát, hanem a lehetőséget látja benne. Nagyon sok feladatot elvállal, teljesen önzetlenül. Maga is sportol, több sportágban jeleskedik. Példamutató vezető, mindig megtalálja a hangot a gyerekekkel, az edzőkkel és a szülőkkel.

A városi rendezvények társszervezője vagy főszervezője, mint például Nyuszifutás, Mikulás futás, sportágválasztó. Munkáját mindig maximális felelősséggel végzi, és mindent megtesz, hogy a lehető legjobbat hozza ki az eseményből.

Szentendre Város Tisztes Iparosa Díj:

Gottlasz Zoltán vállalkozó, kisteher-fuvarozó

Gottlasz Zoltán igazi szentendrei polgár, itt született, nőtt fel, itt is tevékenykedik. 1987 óta egyéni vállalkozó. 1996 óta segíti a szentendrei Karitasz Szolgálat és Élelem Segélyezés munkáját pénzbeli és természetbeni adományokkal, szállítással.

2002-ben kezdett a MűvészetMalomnak szállítani, ettől kezdve belépett a szentendrei művészeti és kulturális életbe. Megbízták a Szentendrei Teátrum színpadának építésével, ekkortól gyakorlatilag a legtöbb szentendrei rendezvény lebonyolításában részt vesz, azóta már a többi városi intézménynél is. A kiállítások, fesztiválok és egyéb rendezvények felépítése mellett számos projektben az önkormányzat rendelkezésére áll. A szentendrei művészeknek (festők, szobrászok, zenészek), a Vujicsics Tihamér zeneiskolának, a Református Gimnáziumnak, illetve a különböző szentendrei egyházközségnek, iskoláknak kedvezményes szállítmányozást biztosít, ezzel segítve azok munkáját. A Ferenczy Múzeumi Centrum, a MANK, a legtöbb szentendrei múzeum és galéria, valamint a Szentendrei Kulturális Központ Kft. „kedvenc” fuvarozója; megbízható, mindig szolgálatkész, minden hirtelen és extra kérést azonnal teljesít, mindig lehet rá számítani.

Szentendre Város Közbiztonságáért Díj:

Simonyi Zsolt, a Polgárőrség elnöke

Simonyi Zsolt Veszprémben született, ma Szentendrén él családjával. Katonai és egyéb fegyveres testületi múlttal rendelkezik, így a polgárőrség célja és feladata közel áll hozzá. A szentendrei egyesület alapító tagja (1997). Az egyesület életében mindig aktív szerepet vállalt, és 2012 decembere óta tölti be az elnöki pozíciót. Nagy hangsúlyt fektet a szakmai hozzáértésre és a tagok képzésére. Támogatja a fiatal generációt, és legjobb tudása szerint segíti őket munkájukban. Határozott, magabiztos vezetőnek tartják, ugyanakkor egyenrangú félként tekint a beosztottakra. Soha nem panaszkodik, teljes erőbedobással jelen van, és a megbízást mindig 100%-osan teljesíti. Törekszik a jó kapcsolatok kialakítására, mind a városvezetés, mind a rendőrség irányában. Ennek egyik eredménye, hogy a városi rendőrkapitány, Kovács László r. alezredes kiemelt munkájukra tekintettel felterjesztette az egyesületet a Pest Megyei Rendőr-főkapitánynál elismerésre, amelyet 2014 őszén ünnepélyes állománygyűlés keretén belül meg is kapott.

’56-os emlékérem:

Elhunyt Gerényi István

A posztumusz díjat testvére, Lipcsikné Gerényi Erzsébet vette át, aki egészségügyi okok miatt nem tud felmenni a színpadra, ezért a polgármester levitte az érmet a nézőtéren ülő hölgynek.

A fiatal Gerényi Istvánra nagy hatást gyakoroltak 1956 októberének eseményei. Tetlák Pál nemzetőr közeli ismerőse volt. A Dunaparton „TT pisztolyt” és több tucat lőszert talált. A fegyvert és a lőszereket nem adta le, pedig tisztában volt azzal, hogy a statáriális rendelet értelmében be kellett volna szolgáltatni a hatóságnak. Gerényi István és három vádlott társa előzetes letartóztatásba került. A forradalmat követő megtorlás idején a Budapesti Katonai Bíróság bűnösnek találta fegyver- és lőszerrejtegetés bűntettében. Öt év börtönre ítélték. A büntetést a sátoraljaújhelyi börtönben letöltötte. Az 56-os események után élete során őt és családját is jelentős hátrányok érték. 1961 szeptemberében, rövid idővel szabadulása után elhunyt, a Dunába fulladt.

Szentendre Város Civil Szervezete Díj:

Szentendre Nyugdíjas Polgári Egyesület

Az érmet az egyesület alelnöke, Demkó János vette át, mivel az egyesület elnöke, Fekete Miklós a közelmúltban hunyt el hirtelen betegség következtében. A közönség egyperces néma főhajtással emlékezett az elhunyt elnökre.

Az egyesület korábban dr. Bödecs László elnök vezetésével 2002-től 2016-ig az Országos Nyugdíjas Polgári Egyesület helyi szervezete, illetve tagjaként működött, majd 2017-ben önálló helyi szervezetté alakult Fekete Miklós elnökletével, vezetésével, 28 fős tagsággal. A Szentendre Nyugdíjas Polgári Egyesület éves munka-programterv alapján, havonta egy-két alkalommal tart összejöveteleket, ahol az aktuális napi események, és a helyi problémák megbeszélése mellett eszmecseréket folytatnak, előadókat hívnak: közéleti, politikai és tudományos kérdésekben. A tagok részt vesznek a város által szervezett rendezvényeken, és közös kirándulásokra járnak.

Az egyesület aktív résztvevője Szentendre életének, szívesen segíti a helyi nyugdíjas lakosokat és együttműködik a civil szervezetekkel pl. Szentendre Gyökerei Egyesülettel, a Szentendrei Kossuth Klubbal, a Kolping Egyesülettel.

Jó tanuló – jó sportoló díj, 1-4. osztály

Kokas Fanni Viktória úszó (Barcsay Jenő Általános Iskola)

Kokas Fanni barátságos, kedves, példamutató magatartású és szorgalmas gyermek, kitűnő tanuló. Közösségi munkába is szívesen kapcsolódik be, segíti lemaradókat. Úszásban jeleskedik, idén a diákolimpia megyei döntőjében például az 50 méter hátúszásban elért első helyével kvalifikálta magát az országos döntőre, ahol ezüstérmet szerzett. A korosztályos Országos Ranglista 3-8 helyezései alapján is érdemes a díjra, edzője – Gelencsér András szerint –rendkívül tehetséges, szorgalmas, ragyogó jövő előtt álló sportoló.

Jó tanuló – jó sportoló díj, 5-8. osztály:

Vezényi Balázs Bendegúz vízilabdázó (Barcsay Jenő Általános Iskola)

Vezényi Balázs kitűnő, jeles tanuló. Az iskolai munkája céltudatos, sikerorientált, az esetenként gyengébb teljesítménybe nem nyugszik bele: javít, újra felkészül. Az osztályfőnök szerint edzője szava nagyon sokat számít, edzésmunkája nagyon alapos. Bendegúz a KÓPÉ Dunakanyar leigazolt játékosa, és tagja a 2017/18-as idényben Országos Gyerek Bajnokságban bronzérmet szerzett vízilabda csapatuknak. Edzője: Petőváry Zsolt, a KÓPÉ szakosztályvezetője.

Jó tanuló – jó sportoló díj, 9-12. osztály

Tuscher Tímea strandkézilabdázó (Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Gimnázium)

Tímea rendkívül kitartó, szorgalmas, nem csak sportban, de a tanulásban is kiváló: évekig volt kitűnő tanuló, tavaly jeles lett. Mindig a maximumra törekszik, mindent megtesz azért, hogy elérje azt a célt, amit maga elé kitűzött. Mindig lehet számítani a tudására, az együttműködésére, az iskolában ugyanúgy, ahogy a sportban is. Egyenrangú kihívásnak éli meg a sportot és a tanulást is, és mindkettőnek kiválóan megfelel. Timi mindezt a családjának is köszönheti: a testvérei kiváló teljesítménnyel büszkélkedhetnek mind a sortban, mind a tanulásban. Tímea a junior- illetve ifjúsági strandkézilabda válogatott keret tagja, a sportban sok kiváló eredménnyel dicsekedhet.

A nyertesek mindhárman 10 000 forintos könyvutalványt és 10 000 forintos Decatthlon-utalványt vehettek át.

A TALENTUM – Szentendre Jövőjéért Alapítvány pályázatának nyertesei egy évig havi rendszeres ösztöndíjban részesülnek.

A középiskolás kategória nyertese Mészáros Katalin.

Katalin Szentendrén él szüleivel és három testvérével. A szentendrei Agy Tanodába járt, jelenleg a Veres Péter Gimnázium 10. osztályos tanulója. Szeret tanulni, kedvence a matematika és a fizika. Azt vallja, hogy bármilyen területről legyen is szó, az ember hozza ki magából a maximumot. A tanulás mellett fuvolázik a Szentendrei Zeneiskola fuvolazenekarában, és táncol a No Comment hiphop formációban és az iskolai néptánc csoportban. A Corvinus Egyetemre készül.

A felsőoktatási kategória győztese: Major András.

András a Templomdombról indult, majd a Veres Péter Gimnázium 8 osztályos évfolyamán érettségizett. Számos országos versenyen ért el kiemelkedő eredményeket. Jelenleg az ELTE Fizika BSc szakán tanul. Olyan területen dolgozna, ahol fizikusként kvantitatív modellezési képességeivel segítheti az orvostudomány előrehaladását. Több hangszeren is játszik, illetve kisgyermek kora óra táncol.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Sport

A végén fordított a Fradi, döntőbe jutott a Magyar Kupában

A már bajnok Ferencváros jutott másodikként a labdarúgó MOL Magyar Kupa fináléjába, mivel szerdán hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a másodosztályban éllovas Nyíregyházát, Balmazújvárosban.

2024. Április 25. 08:02, csütörtök | Sport

Második helyen zárt Benyó Máté Nyirádon

A szezonnyitó máriapócsi győzelem után Nyirádon a második helyet szerezte meg a Korda Racing csapatában versenyző Benyó Máté, Kovács Sámuel a dobogó legfelső fokára állhatott.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.