Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2019. Szeptember 19. 23:27, csütörtök | Helyi

Szentendre az egyik legsikeresebben pályázó város Pest megyében

Szentendre az egyik legsikeresebben pályázó város Pest megyében

Mi az előnye annak, hogy 2021-től Pest megye leválik Budapestről? Mi minden újulhat meg abból a közel 900 millió forintnyi pályázati pénzből, amelyet Szentendre elnyert az utóbbi években? Interjú Szabó Istvánnal, a Pest Megyei Közgyűlé

- 2016. januárjában jelentette be, hogy önálló régió lesz Pest megye 2021-től. Milyen előnyökkel jár ez a megyének és Szentendrének?
- A fővárostól való leválás célja, hogy a Budapesthez képest kevésbé fejlett Pest megyére kedvezőbb európai uniós támogatási feltételek legyenek érvényesek 2020 után. A megye települései ugyanis semmivel sem nyertek többet Budapest közelségéből, mint bármelyik hazai nagyváros. Uniós forrásból sem jutott több, sőt, kevesebb, ezért is hozta létre a kormány a Pest Megyei Kompenzációs Alapot, amellyel 80 milliárd forintot biztosított a megye számára. Így minden településünk – Szentendre is – több pénzhez jutott.

- Milyen fejlesztések valósultak meg ebből a megyében és a településünkön?
- Olyan nagyságú beruházásokat hajtottunk végre, amelyekre nem volt példa az elmúlt évtizedekben Pest megyében. 60 egészségügyi szakrendelő épül vagy újult meg a megyében; 285 kis- és középvállalkozást nyert összesen 9 milliárd forintot telephelyfejlesztésre, eszközbeszerzésre; 123 településen épültek/újultak meg utak 11 milliárd forintból; 81 településen épül óvoda/bölcsőde, 80 km hosszan belterületi kerékpárút épül; ipari parkokat alakítottunk ki; megoldottuk több település csapadékvíz elvezetését; 20 település élelmiszerpiaca újul meg. Az elmúlt hónapokban nem volt olyan nap, amikor ne lett volna egy elkészült fejlesztés átadója a megye valamelyik településén.

Szentendre közel 900 millió forintnyi pályázati forráshoz jutott hozzá. Ebből újulhat meg a Gesztenye Gyerekház, bővül az óvodai férőhelyek száma, kerékpárút épül és a háziorvosok egy központi épületben történő elhelyezése is megoldódik. Több utca megújul és fontos, hogy nemcsak az önkormányzat, hanem helyi vállalkozások is kaptak támogatást telephelyfejlesztésre, eszközbeszerzésre.

- A megyei önkormányzat gyűjti össze a Pest megyei értékeket, hol tart ez a munka?
- Ez egy igazi sikertörténet. Nemcsak az értékek száma miatt, ami már jóval meghaladja a 200-at, hanem ahogy az emberek, települések reagáltak erre a kezdeményezésre. Nagyszerű az élmény, ahogy újra felfedezzük egymás értékeit. Szentendre kiváló partnerünk az értékek összegyűjtésében, mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy Barcsay Jenő munkássága és a Szentendrei rózsa is a megyei értékek között szerepel. Remélem, ezt a közös, sikeres munkát tudjuk folytatni a következő 5 évben is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.