Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2017. Február 25. 08:56, szombat | Helyi
Forrás: MTI

Első alkalommal rendezik meg a Szentendrei Karnevált

Első alkalommal rendezik meg a Szentendrei Karnevált

Fesztivállal búcsúztatja a telet Szentendre a hétvégén. A Szentendrei Karnevál a kulturális programok mellett utcabált, maszkos-jelmezes fáklyás felvonulást kínál, a gasztronómiai vásár pedig már pénteken elkezdődik.

Solymosi Heléna, a Szentendrei Kulturális Központ igazgatója kiemelte, hogy a téli szürkeség és az álmos hónapok után ezen a hétvégén látványos és mozgalmas programokkal kel új életre a város. A „farsang farkának” kitüntetett szerepe van a néphagyományban – idézte fel az igazgató -, ez a karnevál, a nagy mulatságok ideje, s egyben télbúcsúztató is. Szentendre első alkalommal rendezi meg a maga karneválját. A Fő téren izgalmas kültéri dekorációval - tűzkosarakkal, hőgombákkal -, valamint hangulatosan terített asztalokkal teremtenek majd otthonos melegséget, emellett számtalan kulturális programmal várnak minden korosztályt.


A részletekről szólva elmondta, hogy szombat délelőtt álarckészítő kézműves foglalkozás lesz a gyerekeknek a Városi Vendégházban, déltől pedig a téren a Benidotti Quartett zenél. 13 órától maskarában felvonuló szentendrei ovisok zengenek farsangoló mondókákat, énekeket csörömpölő zenebona kíséretében, és a Mintapinty zenekar is koncertet ad kisebbek és a nagyobbak számára.
Délután vásári komédiások érkeznek, a Fővárosi Nagycirkusz művészei lépnek fel színes bűvész show-val. Különleges produkció is várja a közönséget, a Sbandieratori di Gubbio zászlóforgató csoport Szentendre olasz testvérvárosából, Gubbióból érkezik, az Altiszti Akadémia Katonazenekara pedig gyepshow-val szórakoztatja a nézőket.
Délután 6 órakor indul a maskarás, fáklyás felvonulás, ahol tűzzsonglőrök kápráztatják el a nézőket, este 7 órától pedig a Sunny Dance Band koncertezik Wolf Katival a Fő téren. A nap folyamán a tarka farsangi kavalkádban mutatványosok, álarcosok és a velencei karnevál hangulatát idéző jelmezes-maszkos alakok bukkannak fel mindenütt – tette hozzá.
Vasárnap a programok déltől kezdődnek, fellép a Valami Swing, a Strings of the Streets, a Welldance SE, a Csipkefa Népzenei és Improvizációs Klub, könnyűzenei koncertet ad az
Offline Band, majd a Ferences Gimnázium diákjai zenélnek. Délután 5 órától a Gipsy Jazz Band lép fel, majd tovább pörgetik a hangulatot Mákó Kata és dobosai, a karnevált a Balkán
Fanatik koncertje zárja, melynek hangulatát karneváli fényfestés fokozza.
A telet búcsúztató, tavaszt váró programok mellett különleges gasztronómiai kínálattal is várják látogatókat, az események már pénteken elkezdődnek. A főszereplő malacpecsenye mellett természetesen a farsang legfontosabb édességével, a fánkkal is találkozhatnak a látogatók annak mindenféle variációjával.
A részletekről www.szentendreprogram.hu oldalon lehet tájékozódni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.